Simon, vennoot en dossierverantwoordelijke
Bij Van Coile & Partners is flexibel werken de norm. Simon werkt er nu al 18 jaar. Hij begon in 2004 als stagiair, werd in 2010 dossierverantwoordelijke en is intussen ook vennoot. “Ik kreeg de kans om steeds verder op te klimmen. Maar ook mijn privéleven is voor mij heel belangrijk. Ik wil er zijn voor mijn vrouw en kinderen. En daar hebben ze bij Van Coile alle begrip voor.”
Simon is een echte familieman. Het enige moment waarop hij ooit ander werk overwoog, was dan ook toen zijn zoontje geboren werd. Hij kreeg toen net een job aangeboden, veel dichter bij huis. Maar hij deed het niet: “Mijn baas vroeg onmiddellijk wat ik nodig had om bij Van Coile te blijven. Een dag later stond de IT-man voor mijn deur met een computer en een extra scherm. Nog vér voor corona kon ik al thuiswerken.”
Bij Van Coile draait het veel meer rond wie je bent als persoon, dan rond titels, diploma’s of punten.
Belangrijker dan titels en diploma’s
“Dat ik intussen vennoot ben geworden, is best uitzonderlijk. Ik heb namelijk nooit mijn ITAA-titel behaald, ook weer omdat mijn privéleven voor mij heilig is. Ik was bang dat ik door die extra studie veel te weinig tijd zou kunnen doorbrengen met mijn familie. Toch kreeg ik de titel van vennoot als erkenning voor mijn inzet en vele jaren dienst.
Dat doet deugd, en het toont ook dat het bij Van Coile veel meer draait rond wie je bent als persoon, dan rond titels, diploma’s of punten. Eigenlijk merkte ik dat 18 jaar geleden al: na 3 weken stage kreeg ik al een job aangeboden bij Van Coile. En dat terwijl ik zeker niet de beste punten had op school. Verre van (lacht). Het klikte gewoon.”
Verantwoordelijk voor 100 klantendossiers
“Vandaag ben ik dossierverantwoordelijke. Ik ben het aanspreekpunt voor een 100-tal klanten. Wie vragen heeft rond zijn cijfers of documenten nodig heeft voor zijn bank, kan bij mij terecht. Ik zorg ervoor dat de btw-aangiften van mijn klanten tijdig ingediend worden, ik coördineer het opmaken van de jaarrekeningen of geef klanten advies als ze bijvoorbeeld een auto willen aankopen. Ik denk ook mee rond voorafbetalingen of fiscale optimalisatie voor mijn klanten. Dat doe ik allemaal niet alleen: ik heb een team van 5 medewerkers die de dossiers voor mij voorbereiden.
Enfin, niet alleen voor mij: de dossiervoorbereiders werken voor verschillende dossierbeheerders. Ze krijgen zo op verschillende manieren input en een breder beeld van wat dossierbeheer allemaal inhoudt. En als ze vragen hebben rond bijvoorbeeld personenbelasting, weten ze perfect welke verantwoordelijke daar het meest in thuis is.
Die werkwijze stelt ons ook in staat om uniform te werken. Niemand zit op een geïsoleerd eilandje, we evolueren allemaal voortdurend.”
Investeren in opleiding
“Die kruisbestuiving tussen collega’s krijgen we ook nadat iemand een opleiding heeft gevolgd. Sowieso volgt iedereen 12 uur per jaar opleiding rond btw en belastingen. Maar iedereen heeft zo’n beetje zijn specialisaties en interesses, en kan zich inschrijven voor nog meer opleidingen naar keuze.
Ik doe dat meestal als ik in een dossier een atypisch verschijnsel tegenkom: een splitsing, een fusie, …. Dan kijk ik of er opleidingen zijn om die materie eens op te frissen.
Eén keer per maand voorzien we een interne opleiding. Dan komt een specialist toelichting geven bij een specifiek thema, of de collega’s die extern een opleiding hebben gevolgd, delen de highlights of hun nieuwe inzichten. Zo blijft iedereen mee.
En voor we aan onze interne opleiding beginnen, eten we samen frietjes, pizza of een andere afhaalmaaltijd. We koppelen het nuttige graag aan het aangename (lacht).”
Ik ken de namen van alle kinderen van mijn collega’s.
Op tijd op het voetbalveld
“Bij klanten op bezoek gaan doe ik niet zo vaak: 1 à 2 keer per maand. Besprekingen kunnen tegenwoordig ook makkelijk online, en veel klanten kiezen voor dat gemak.
Ik werk al 13 jaar zo’n 2 dagen per week thuis, en ik ben er nog altijd een enorme voorstander van. Oké, sinds het door corona zo ingeburgerd is geraakt, is er minder volk op kantoor en dat is soms jammer, maar de voordelen blijven te groot om het niet te doen. Het komt de work-lifebalance echt ten goede. Zo kies ik zeker voor een dag thuis als ik mijn zoon bijvoorbeeld tijdig op de voetbal moet afzetten.”
Wielertenue van Van Coile
“Toch werk ik het liefst op kantoor, voor het contact met de collega’s. We zitten met z’n zessen in een bureau, en het gaat er altijd heel gemoedelijk aan toe. Toen ik begon, waren we maar met 10 personeelsleden. Nu zijn we al met 40! Maar iedereen kent iedereen. Ons team is heel jong, dus er wordt regelmatig een baby geboren. Ik kan zeggen dat ik nog altijd de namen ken van alle kinderen (lacht).
Van Coile organiseert regelmatig een etentje of een teambuilding, maar ook de collega’s zelf nemen initiatieven om af en toe eens af te spreken naast het werk. Ik speel zelf graag golf – het is een sport die ik met mijn hele familie kan beoefenen. Voor de collega’s heb ik al eens golfinitiaties georganiseerd.
We gaan samen kijken naar de Zesdaagse in Gent of we fietsen zelf, compleet met wielertenue van Van Coile (lacht). Na 18 jaar zijn mijn collega’s voor mij meer dan ‘gewoon’ collega’s. In mijn thuisstad Sint-Niklaas zijn er vaak optredens. Wel, regelmatig ga ik daar met enkele collega’s naartoe… Samen naar De Kreuners, Arno of dEUS: ook dat maakt van ons een hecht team.”
Meer over Simon
- Woont in Sint-Niklaas
- Heeft 2 kinderen
- Fervent golfer