Opgelet u kan slechts één keer zetelen in uw bestuursorgaan!

22 okt Opgelet u kan slechts één keer zetelen in uw bestuursorgaan!

Een natuurlijke persoon kan niet langer zowel als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon en nog een keer in eigen naam optreden in eenzelfde bestuursorgaan.
Het wordt ook onmogelijk om als vaste vertegenwoordiger van twee verschillende rechtspersonen te zetelen binnen eenzelfde bestuursorgaan.

U kan ook niet een aaneenschakeling van vennootschappen aanduiden als bestuurder nl. een vennootschap aanduiden als bestuurder met als vast vertegenwoordiger een andere vennootschap (uw managementvennootschap bvb.) met als vast vertegenwoordiger een natuurlijk persoon (uzelf bvb.).

Vanaf wanneer gelden deze nieuwe regels?

Het verbod komt uit het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Deze legt een verbod op inzake dubbele mandaten en verduidelijkt bovendien dat als vaste vertegenwoordiger van de rechtspersoon-bestuurder er nog uitsluitend een natuurlijke persoon kan worden aangeduid.
Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen

  • geldt vanaf 1 mei 2019 voor nieuwe vennootschappen.
  • geldt vanaf 1 januari 2020 voor bestaande vennootschappen
  • bestaande vennootschappen kunnen ook kiezen om zich reeds vóór 1 januari 2020 aan de nieuwe wet aan te passen, aan de hand van een statutenwijziging.

Zoals steeds zijn wij bereid u advies te verstrekken om uw bestuursmandaten optimaal in te vullen.