Uw BTW-nummer wordt door iemand anders gebruikt

14 april 2016 Uw BTW-nummer wordt door iemand anders gebruikt

Wanneer u als btw-plichtige onderneming een aankoop verricht in een ander EU-land, dan wordt op de factuur geen btw in rekening gebracht. Het gaat hier namelijk over een intracommunautaire levering. Particulieren die een bestelling doen via een buitenlandse webshop betalen wel btw in het land van aankoop.

De laatste tijd valt het voor dat een particulier zich voordoet als een bedrijf en geeft lukraak een btw-nummer op bij zijn online aankoop. De buitenlandse leverancier factureert deze aankoop nietsvermoedend als een intracommunautaire levering (zonder btw). Daarnaast wordt deze levering ook op de intracommunautaire opgave van deze buitenlandse leverancier vermeld.

Door de internationale gegevensuitwisseling zal blijken dat de Belgische onderneming, van wie het btw-nummer ‘geleend’ werd, geen intracommunautaire verwerving heeft gedaan.

In eerste instantie is dit een probleem van de leverancier, aangezien hij het buitenlands btw-nummer dient te checken bij de databank van het VIES (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/). Maar in principe wordt op deze website alleen vermeld of het btw-nummer al dan niet een geldig en actief is. Van wie het btw-nummer is, wordt niet altijd meegegeven.

Finaal zal het dus wel het probleem zijn van de btw-plichtige onderneming om de controleur te overtuigen van het feit dat het btw-nummer misbruikt werd. Bijvoorbeeld doordat er geen leveringsbons zijn op het adres van de vennootschap, dat er geen betaling werd gedaan die de aankoop bevestigt.