BTW-drempel “Bedrijfsmiddel” verviervoudigd

14 mei 2014 BTW-drempel “Bedrijfsmiddel” verviervoudigd

Wanneer uw onderneming klein materieel, gereedschap of kantoormaterieel aankoopt, moet er door de bedrijfsleiding een keuze gemaakt worden of deze goederen als een gewone kost moeten beschouwd worden, of als een investering waarop afgeschreven zal worden. Dit is echter een subjectieve interpretatie.
Op vlak van de btw-wetgeving is deze subjectieve interpretatie niet mogelijk en werd er een objectieve drempel ingebouwd. Deze drempel werd met ingang van 1 januari 2014 van € 250,00 verhoogd naar € 1.000,00.

Voorbeeld:

Een onderneming koopt in 2014 volgend materieel aan:

  • Een printer voor € 600,00 excl. btw
  • Een laptop voor € 750,00 excl. btw
  • Een personenwagen voor € 30.000,00 excl. btw

 

De ondernemer beslist dat het materieel voor meerdere jaren zal gebruikt worden voor de ondernemingsactiviteiten en beslist om de kosten boekhoudkundig en fiscaal af te schrijven.
Enkel de personenwagen wordt op het vlak van de btw als “bedrijfsmiddel” beschouwd, aangezien hier de drempel van € 1.000,00 werd overschreden. Het aangekochte kantoormaterieel zal niet als “bedrijfsmiddel” worden beschouwd. Het feit dat de printer en de laptop wel op de balans worden geactiveerd, maakt hierbij geen verschil uit.